subota, 12. travnja 2014.

Philosophia kajkaviana iliti Kaj se zbiva?

O vremenu

Kaj je bilo, bilo je, a kaj bu, bu! Tak od vazda govore naši stari. Vrijeme ih je pregazilo, spešili su na putu svog življenja. Žića dah su pogubili, zgubila se mogušnost njihovih serdca. Propali su v zemlu.
Vrijeme, čudna stvar, skoro ni riječi ne bi rekli, nego samo mučali da sam muk, stiha, govori o njemu. Sveti Avgustin bil je na tom tragu pa je mogel svoja promatranja vremena i suzrcaljenje bitka njegovog v sebi završiti u s-tihu kak molitva.

Mišljenje o vremenu. Kaj se ipak misli? Mislim da je ov papir sam nova međa, da nema dostatnu veličinu u sebia primi vrijeme k sebi.
No, vrijeme od nas dela velike mudrijaše, vele-časne mislioce ili... Ak nam pamet preživi naše grehe i z blata nas zvleče da stanemo pred samu istinu, da nas razobliči, da nas svleče nasušno tak da se pokaže od čega je človek napravljeni, vrijeme se onda bude pokazalo u svojoj suštini. Kaj je je, al človek išče, dakle umom i serdcem, dušom i tijelom, ono samo vječno i dobro-stojeće.

Ak se usput pogubimo, onak v prolazu, baš us-putno? Nema tog vremena bez Jezuša (Ješua!) pa onda nema ni nas bez njega. Pravica velika i jedina, da človek kak god spadne, uvijek dojde na svoje, dojde k svojem vrutku, kakti mudrijaš ili prosjak, sam bog-ec. Samo bogec možnošću svojom uviđava kaj je, a kaj nije, jer svega je potreben, a ničesa sit. 

I tak tečnost vremena, ak se zamislimo o toku vremena u svom koritu koje je sam človek (kroz njega ide i v njemu stoji), vapi za zbiranjem i vlevanjem u nekaj stalnog kaj je dovoljno krepko i veliko da primi i zaustavi struju nadiruće vode. Po-trebni smo toga jer nebreš dva put v istu rijeku stati.


Nema komentara:

Objavi komentar